PROJELERİMİZ

 

AP (ADVANCED PLACEMENT) PROGRAMI

 

 AP (ADVANCED PLACEMENT) NEDİR?

Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulanan ve oradan tüm dünyaya yayılan bir program olan Advanced Placement, ABD'nin dışında 60'tan fazla ülkede uygulanmakta ve tanınmaktadır. Türkiye'de Amerikan Okulları ile çok az sayıda okulda uygulanan program en önemli uluslararası diploma programı olarak kabul ediliyor. AP programı 6 farklı alanda 38 farklı dersten oluşmaktadır.

 

 AP (ADVANCED PLACEMENT) PROGRAMININ AVANTAJLARI

1.Yüksek AP sınavı notlarıyla yurtdışı üniversitelerin büyük çoğunluğundan kabul alabilme veyaüniversiteye yerleşebilme imkanı,

2.Lise eğitimi sırasında üniversite seviyesinde dersler alınarak kredilerin yurtdışı ve bazı yurtiçi vakıfüniversitelerde üniversitenin politikası çerçevesinde geçerli sayılması,

3.Öğrencinin ilgi duyduğu alanda çok daha derinlemesine bilgi sahibi olması,

4.Daha iyi çalışma alışkanlıklarının geliştirilme, yazı yazma becerilerini iyileştirme, problem çözmeyeteneklerini edinme gibi ileride üniversite yıllarında başarılı olabilmek için hayati bazı becerileringeliştirilmesine yardımcı olması olarak özetlenebilir.

 

 AP (ADVANCED PLACEMENT) PROGRAMININ GEÇERLİLİĞİ Dünyada yaklaşık 3300 üniversite her yıl AP sınav sonuçlarını almakta ve değerlendirmektedir. Her üniversitenin kendi politikasına göre belirlediği AP Kabul koşulları vardır. Bazı üniversiteler 3’ü geçerli not olarak kabul ederken bazıları geçerli not olarak 4 veya 5’i kabul etmektedir. Koç, Sabancı ve Özyeğin üniversiteleri , çoğu Yurtiçi Vakıf Üniversiteleri de AP sınav sonuçlarına bağlı olarak başvuran öğrencilere imkanlar sağlamaktadır. Her üniversite AP ile ilgili koşullarını yenileme hakkını gizli tutar. Başvurulacak üniversite belirlenmiş ise AP skorunun direk üniversiteye gönderilmesi de mümkündür. Bazı dersleri daha üniversiteye başlamadan tamamlayan adaylar, double major (çift anadal) çalışmalarına daha fazla vakit ayırabilirler.

 

 AP (ADVANCED PLACEMENT) SINAVIN İÇERİĞİ VE SÜRECİ AP sınavlarının içeriği üniversite profesörleri ve lise AP öğretmenlerinden oluşan bir kurul tarafından hazırlanmaktadır. Sınav süresi ve sınavda çıkan soru sayısı, seçilen konuya göre farklılık göstermektedir. AP sınavları yılda bir kez Mayıs ayında yapılmaktadır. Bir veya birden fazla AP sınavına girilebileceği gibi aynı sınava bir sene sonra tekrar girme imkanı bulunmaktadır. AP sonuçları 1 ile 5 arasında bir notla değerlendirilir. 3 adet AP sınavına girip ve her birinden 5 üzerinden minimum 3 alan öğrenciler AP Scholar ünvanına sahip olurlar. Sınav sonuçları Temmuz ayı içerisinde öğrencilere yollanır. Sonuç raporları kümülatiftir, yani öğrencinin o güne kadar aldığı tüm AP sınav sonuçlarını gösterir.

AP (ADVANCED PLACEMENT) DİPLOMA PROGRAMI

AP ders bazlı bir sertifika programıdır. Öğrenci, APID diplomasına sahip olabilmek için 4 farklı alanda 5 farklı AP dersine katılmalı ve bu derslerin sınavlarından 3 ve üzeri not almalıdır.

 

YÖNTEM KOLEJİ 2023 YILINDAN İTİBAREN COLLEGEBOARD TARAFINDAN RESMİ OLARAK AP PROGRAMI VE SINAV MERKEZİ OLARAK AKREDİTE EDİLMİŞTİR. 

 

2024 - 2025 ADVANCED PLACEMENT SINAV BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYINIZ ( Henüz aktif değildir 20 Eylülde Aktif olacaktır )

 

YÖNTEM EĞİTİM KURUMLARINDA 2024 - 2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA  AÇILACAK ADVANCED PLACEMENT DERSLERİ BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ ( Henüz aktif değildir 20 Eylülde Aktif olacaktır )