PROJELERİMİZ

 


WCEP - LİSELİ BÜYÜKELÇİLER ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI

Uluslararası Lise Öğrenci Değişim Programları yaklaşık 70 yıldır 46 ülke tarafından uygulanmaktadır. 15-18 yaş arası lise öğrencileri Bakanlık Programları ile liselerinin bir ya da birden fazla yılını ilgili ülkenin Bakanlıkları tarafından yüksek güvenlik kriterleri ile seçilen gönüllü ailelerin yanında geçirmektedirler. Değişim öğrencileri aileye en yakın okula atanmaktadırlar ve eğitim hayatlarına devam etmektedirler. Öğrencilerimiz bulundukları ülkede bir gözlemci değil yaşadıkları ailenin bir parçası, o kültürün ve dünyanın farkında olan katılımcılardır. Başarılı bir değişim yılı geçirmenin en önemli noktası, öğrencilerimizin yaşadıkları gönüllü ailelerin bir parçası olmalarıdır.

 

Türkiye’nin tanıtımı için çeşitli görevleri olan öğrencilerimiz, programın temel amacına uygun olarak kültürlerarası iletişimi ve hoşgörüyü geliştirmektedirler. Program, anadil seviyesinde yabancı dil konuşan, doğal ailesinden ayrı kendi ayakları üzerinde durabilen, harika dostluklar edinmiş, akademik eğitimini tamamlamış, dünyadaki farklılıları algılayabilen dünya vatandaşları yetiştirmek üzere tasarlanmıştır.

 

Sonuç olarak, siz ve ev sahibi aileniz için hayat boyu anılar yaratırken, diğer kültürlere kalıcı ilgiyi arttırmayı umuyoruz. Bununla birlikte öğrencilerimiz, bunun bir seyahat veya tatil tipi program olmadığını hatırlamalıdır. Bu akademik bir programdır ve tüm derslerde minimum “C” ortalaması gerektirir. Ayrıca öğrencilerimizin güvenlikleri için uymaları gereken Bakanlık kuralları bulunmaktadır.

 

ÖĞRENCİ KABUL PROGRAMI

Programa aday Türk lise öğrencilerinin öncelikle derslerinde başarılı olmaları gerekmektedir. Aday olunan ülkenin istemiş olduğu yabancı dil tespit sınavları tarafımızdan uygulanmaktadır. Aday öğrencilerimizin başvurdukları ülkenin dilini en az orta seviyede bilmeleri gerekmektedir.

Öğrencilerimizin akademik başarıları dolayısıyla Türkiye’deki denklikleri, gönüllü aileleri ile rahat iletişim kurabilmeleri ve sosyal hayatlarında zorlanmamaları için dil şartı aranmaktadır.

 

HANGİ ÜLKELERDE LİSE EĞİTİMİ ALINABİLİR

 

KANADA EĞİTİM BAKANLIĞI LİSE ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI

 

Kanada’da eğitim görmek dünya çapında birçok öğrenci için heyecan verici ve yaşamaya değer bir deneyimdir.

Kanada, eski adı ile Kanada Dominyonu, Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyindeki ülkedir. 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşan, merkezi olmayan, anayasal monarşi ile yönetilen, 1867’de Konfederasyon yasası ile kurulan bir federasyondur. Yüzölçümü 9,984,670 km², nüfusu 40.000.000’dur. Kısa tarihinde Kanada, dünya standartlarındaki yönetimi, kurumları, kültürü ve yaşam tarzı ile bilgiye dayalı bir ulus haline gelmiştir. Kanada, hayranlık uyandıran doğal güzellikleri ve geniş açık alanları ile gurur duymaktadır.

Herkes için eğitim, çevre ve sağlık konularına kendini adamış olan Kanadalılar, geleceğe güvenle ve umutla bakmaktadır. Kanada’da eğitim görmek dünya çapında birçok öğrenci için heyecan verici ve yaşamaya değer bir deneyimdir.

 

 

AMERİKA DEVLET BAKANLIĞI LİSE ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI

 

Amerika Birleşik Devletleri, elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan bir federal anayasal cumhuriyettir. Ülkenin çoğu, Kuzey Amerika’nın ortasında, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu’nun arasında bulunmaktadır. Tipik Amerika ya da tipik Amerikalı diye bir kavram yoktur. Ülkenin büyüklüğü ve elli eyaletin sahip olduğu farklılıklar bir sonuç çıkarmayı zorlaştırır ve genellemeler de sizi yanlış yönlendirir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim genel olarak devlet tarafından sağlanır. İlk ve orta dereceli okullarda devam mecburiyeti vardır. ABD’ deki eğitim sistemi, Türkiye’deki eğitim sistemi gibi merkezi değildir. İlk ve orta öğretim müfredatların ana standartları U.S Department of Education (ABD Eğitim Bakanlığı) tarafından belirlenir, fakat her eyalet hatta şehir kendi müfredat ve hedeflerini belirler. 5. sınıfı tamamlayan öğrenci, 7 yıl süren ve 6-12. sınıflar arasını kapsayan orta öğretime (secondary school) geçer. Orta öğretimin son 4 yılı lise (high school) olarak adlandırılır. 12. sınıfı tamamlayan öğrenci lise diploması almaya hak kazanır. Amerikan eğitim sisteminde koleje veya üniversiteye devam edebilmek için lise diploması almış olmak gerekir. Amerika’da lise öğrencileri için bir ulusal sınav veya kurs uygulaması yoktur. Fakat eğitimciler liseden mezun olacak öğrencilerden beklenen yeterlilik şartları için bir genel standartlar listesi uygulamaya koymuşlardır.

Amerika çok kültürlü yapısına uygun olarak 15-17 yaş arası yabancı lise öğrencilerine bir ya da birden fazla yıl için exchange öğrenci olma hakkı sağlamaktadır. Öğrenciler Devlet Bakanlığı tarafından seçilen gönüllü aileler yanına yerleştirilirler ve evlerine en yakın devlet lisesine giderler. Değişim öğrencileri bu programda bir ya da birden fazla eğitim-öğretim yılı kalabilirler.

 

 

ALMANYA EĞİTİM BAKANLIĞI LİSE ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI

 

Almanya, federal yapıya sahip bir Cumhuriyettir. Ülkede eğitim sistemi eyaletlere göre farklılıklar göstermektedir. Bu ülkedeki eğitim kurumları devlet ve yerel yönetimler tarafından planlanıp finanse edilmektedir.

Almanya Federal Cumhuriyeti’nde eyaletlerin Kültür Bakanları Daimî Konferansı (KMK), tüm eyaletlerde okul sistemlerinin ortak temellere dayandırılması ve genel bilgiler veren okulları bitirme belgelerinin karşılıklı olarak tanınması için bazı ek kararlar almıştır. Eyaletlerin Kültür Bakanları Daimî Konferansı çerçevesindeki iş birliği birçok alanda okul sistemlerinin aynı yönde ve birbirine benzer bir gelişme sağlamasını mümkün kılmıştır. Kültür Bakanları Daimî Konferansı’nın en önemli görevi Almanya içinde okul değiştirebilmeyi kolaylaştırmaktır. Bunun yanı sıra eyaletler gelecekte eğitim alanında kararlarını daha fazla çeşitliliğe açmak istemektedirler.

Almanya’da okula devam zorunluluğu 6 yaşını doldurmuş çocuklar için başlar ve 18 yaşına kadar sürer. Almanya’da altı yaşını tamamlayan her çocuğun okula gitme zorunluluğu vardır. Bu süre on iki yıldır.

Almanya’da lise bitirme sınavı olarak öğrencilerin “Abitur” sınavına girmesi gereklidir, üniversiteye geçiş için ise “olgunluk diploması” gereklidir.

Türkiye’de Alman liselerinde okuyan ya da en az 120 saat Almanca eğitimini belgeleyen öğrencilerimiz Almanya Eğitim Bakanlığı Lise Öğrenci Değişim Programına başvurabilirler.

İlgili kurumlar tarafında Alman gönüllü ailelerin yanına yerleştirilen öğrencilerimiz evlerine en yakın okula atanırlar.

 

 

İNGİLTERE EĞİTİM BAKANLIĞI LİSE ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI

 

İlköğretim ve ortaöğretimin I. kademesi (Primary Education and Lower Secondary Education) zorunlu eğitim kapsamındadır. Zorunlu eğitim 5-16 yaş çocuklarını kapsarken son yıllarda yapılan en büyük değişikliklerden biri 11. sınıftan sonra iki yıl daha eğitimin zorunlu yapılması (18 yaşına kadar) olmuştur.

İngiltere Eğitim sisteminde bulunan basamaklar şu şekildedir:

Pre-school (Okul öncesi)-zorunlu değil
Reception (Anaokulu)-zorunlu değil
Primary (İlköğretim)-zorunlu
Secondary (Ortaöğretim)-zorunlu
Further Education/ Sixth form-College (İleriöğretim/Lise-Kolej)-zorunlu
Higher Education (Yükseköğretim)-zorunlu değil
11. sınıf sonunda ders bitirme sınavları olan GCSE’ler yapılır. Her öğrencinin temel derslerden bitirme sınavı vermesi gerekir. Kaç̧ dersten sınava girileceğinin zorunlu üst sınırı olmamakla birlikte birçok meslek okulu ve üniversite, hatta iş yeri, GCSE sınavlarında gösterilen başarıya bakarak alım yaptığı için 5-6 dersten sınava girmek yaygındır.

Üniversitelere giriş için 13. sınıf sonunda A Level olarak adlandırılan ders bitirme sınavlarını vermek gerekir. Burada da alt ve üst sınırlar yoktur, ders temelinde öğrenci kendisi seçerek hangi derslerden bitirme sınavına gireceğine karar verir. Birleşik Krallık’ta üniversiteye giriş için merkezi sınav sistemi yoktur. Üniversiteler her bölüm için hangi derslerden hangi puanların alınması gerektiğini açıklayarak ona göre öğrenci alımını kendisi yapar. Özellikle çok prestijli ya talebin yoğun olduğu üniversite bölümleri için üniversite kendi sınavlarını uygulayabilir.

İngiltere yabancı lise öğrencilerine bir ya da birden fazla yıl için exchange öğrenci olma hakkı sağlamaktadır. Öğrenciler Devlet Bakanlığı tarafından seçilen gönüllü aileler yanına yerleştirilirler ve evlerine en yakın devlet lisesine giderler. Değişim öğrencileri bu programda bir ya da birden fazla eğitim-öğretim yılı (11 ve 12. Sınıf) kalabilirler.

 

 

İRLANDA EĞİTİM BAKANLIĞI LİSE ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI

 

İrlanda eğitim sistemi 6-15 yaş çocuklar için zorunludur. İlkokul eğitimi 6 yıldan oluşur. Orta öğretim kademesi ise orta okul (junior cycle) ve lise (senior cycle) aşamalarından oluşur. Orta okul 12-15 yaş öğrencilerin aldığı 3 yıllık bir eğitimdir ve zorunlu eğitime tabidir. Orta okulun son senesinde öğrenciler merkezi bir sınava girerler ve başarılı olmaları halinde zorunlu eğitimlerini tamamlarlar. Lise eğitimi ise zorunlu eğitime tabii değildir ve 2 yıllıktır. Okulların tercihine dayalı olarak uygulanan geçiş yılı (transition year) eğitiminin de alınması durumunda ise lise eğitimi 3 yıl olur. Öğrenciler lisenin son sınıfında, aldıkları eğitiminin türüne göre belirlenen ve üniversiteye geçişte de etkili olan 3 farklı bitirme sınavından birine girerek eğitimlerini tamamlar.

 

 

İTALYA EĞİTİM BAKANLIĞI LİSE ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI

 

Eğitim sürecinin ikinci aşaması olan orta öğretim, liceo ve mesleki eğitim ve öğretim sistemlerini kapsamaktadır. 5 yıllık liceo sistemi, ikişer yıllık iki dönemden ve üniversiteye hazırlık niteliğindeki bir yıllık eğitimden oluşur. Mesleki eğitim ise 3–5 yıl sürer.

a) Klasik Lise ve Fen Lisesi (Liceo classico and Liceo scientifico): Bu okulların genel amacı, öğrencileri yüksek öğrenime hazırlamaktır. Süre 5 yıldır, 14–19 yaş grubu öğrenciler eğitim görmektedir. Klasik liselerde haftalık ders saati 27–29 saattir. Fen liselerinde haftalık ders saati 25–30 saat arasındadır.

b) Sanat Okulları (Liceo artistico and Istituto d’Arte): Bu okulların genel amacı, öğrencilerin sanat dallarında uzmanlaşmalarını sağlamaktır. Süre 5 yıldır, 14–19 yaş aralığında öğrenciler eğitim görmektedirler. Haftalık ders saati 39–44 saattir.

c) Mesleki ve Teknik Liseler: Teknik öğretimin temel amacı, işgücü piyasasının değişik sektörlerdeki ihtiyaçları doğrultusunda 14–19 yaş arasındaki öğrencilere belirli teorik ve uygulama eğitiminin verilmesidir. Teknik Lise (Istituti Tecnici)’de tarım, ticaret, turizm, endüstri ve denizcilik alanlarında eğitim verilir. Eğitim 2+3 yıl olarak düzenlenmiştir ancak bu iki dönem arasında geçme sınavı yoktur. Dersler haftanın 5 veya 6 gününe yayılmıştır. Süre 5 yıldır, haftalık ders saati seçilen branşa ve yıla göre değişir. Müfredatın önemli bir bölümü, öğrencinin uzmanlaşacağı alanda yapılacak uygulama çalışmalarına ayrılmıştır. - Meslek Lisesi (Istituti Professionali)’de tarım, sanayi, el sanatları ve özel hizmetler/sektörler (mefruşat, pastacılık, müzik aletleri yapımı vb.) olmak üzere dört ana dalda eğitim verilir. Her bir ana dalın altında iş dünyasında önemli yer tutan alt dallar bulunmaktadır. Süre 5 yıldır. Öğrenciler bu beş yılın ilk üç yılı sonunda zanaatkar, beş yılı tamamladıktan sonra ise teknisyen unvanı alırlar.

Türkiye’de İtalyan liselerinde okuyan ya da en az 120 saat İtalyanca eğitimini belgeleyen öğrencilerimiz, İtalya Eğitim Bakanlığı Lise Öğrenci Değişim Programına başvurabilirler. İlgili kurumlar tarafında İtalyan gönüllü ailelerin yanına yerleştirilen öğrencilerimiz evlerine en yakın okula atanırlar.

 

 

Ayrıntılı bilgi ve randevu için ayrıca şu bağlantıyı kullanabilirsiniz.